Hoeveel Corona kan onze zorg aan?

Nederlanders houden niet van paniek. Paniek is wanneer je je zorgen maakt als dat niet hoeft, en Nederlanders doen niets als het niet hoeft. Maar soms gaan we daar te ver in en maken we ons geen zorgen als dat wel zou moeten. Tot het probleem niet meer te bagatelliseren is, dan komen we in actie. Maar wat als het dan te laat is?

De panieker loopt altijd het risico om voor aap te staan. Als je een maskertje koopt, eten inslaat en geen handjes meer geeft als er niets aan de hand is, dan doe je heel veel moeite voor niets. Grote kans, kleine straf. Maar is er wel iets aan de hand, dan ben je goed voorbereid. Kleine kans, grote beloning.

Aan de andere kant is het natuurlijk heel stoer als jij niet in paniek raakt terwijl anderen dat wel doen. Als er niets aan de hand bleek te zijn mag jij al die sociale credits in je zak steken. Grote kans, kleine beloning. Maar wat als je je wel zorgen had moeten maken? Kleine kans, hele grote straf.

Dit spelletje spelen we op dit moment wereldwijd. We gokken er met zijn allen op dat het wel goed komt, terwijl alles erop wijst dat dat niet het geval gaat zijn. China heeft, ondanks China-stijl quarantainemaatregelen, de situatie niet onder controle. Italië greep te laat in en hun zorgstelsel is nu overbelast. Spanje, Zweden en Zwitserland zijn de volgenden op het lijstje. En daarna wij.

Het aantal infecties in Nederland, vergeleken met het aantal infecties in Italië en China (data 10 maart)

Is er reden voor paniek?

Wat veel analysten tot nu toe over het hoofd zien als ze spreken over het “Coronavirus” is het hoge percentage aan IC opnames als gevolg van infectie. Ongeveer één op tien infecties leidt tot IC opname. Dit is zwaar voor ons medisch stelsel, want  daar hebben we er maar zo’n 2000 van. Ook is het zo dat  niet al deze bedden zijn uitgerust met de juiste ventilatieapparatuur. Dat zijn er naar schatting 1 600.

Een groot deel van deze bedden is ook al bezet. Stel dat 30% van de bedden vrij is. Dan kunnen we in heel Nederland dus maar 4 800 infecties aan. Is maar 10% van de bedden vrij (realistischer, zeker in grote steden) dan kunnen we maar 1 600 infecties tegelijk behandelen. 1 600 – 4 800 infecties, dat is 0,01-0,03% van de bevolking.

In de Hubei (China) is inmiddels 0,11% van de bevolking besmet, zelfs na China-stijl quarantainemaatregelen. In Lombardije (Italië) 0,05%. Maar nog geen twee weken geleden hadden zij evenveel infecties als wij nu hebben. Hoe waarschijnlijk is het dat wij, zonder quarantainemaatregelen, onder dat percentage blijven?

Een extrapolatie van het aantal infecties in Nederland onder aanname van een groeifactor van 20% per dag. (data 10 maart)

Hoe lang hebben we nog?

We kunnen het verloop van het aantal infecties grof modelleren. We gebruiken hiervoor een groei van 20% per dag. Verder gebruiken we een gemiddeld IC verblijf van 10 dagen. Het aantal IC bedden in Nederland is bekend. Het aantal IC bedden buiten Nederland is een schatting. Zie de appendix onderaan voor details over de berekening.

Tenzij de groeifactor van 20% per dag kleiner wordt zal het aantal dagen tot overbelasting eerder onder het genoemde aantal liggen dan erboven. Dat komt omdat de berekening is gedaan op landelijk niveau. Natuurlijk zijn niet alle IC bedden in een land beschikbaar op alle plaatsen in dat land. Bij een plaatselijke grote uitbraak, zoals we nu zien in Italië, kan de locale zorg veel sneller overbelast raken.

Hoe stop je die groei?

We zien nu een groei van het aantal infecties van ongeveer 20% per dag. Het virus verspreidt zich dus erg gemakkelijk. Europa is dichtbevolkt en de bevolking is erg mobiel. In China werd de verspreiding van het virus beperkt door de mobiliteit van het volk te beperken. Omdat het virus een lange asymptomatische incubatietijd heeft, heeft het geen zin om mensen te checken op symptomen. Omdat je niet weet of iemand geïnfecteerd is tot gemiddeld 5 dagen na infectie kan alleen China-stijl quarantaine werken: Thuis zitten en wachten tot het over is.

Got Something To Say?

Your email address will not be published. Required fields are marked *