Hoeveel Corona kan Europa aan?

Veel analysten kijken alleen naar de Case Fatality Rate (CFR) van het nieuwe coronavirus op dit moment. Wat belangrijker is is de CFR als het zorgstelsel overbelast raakt. Wij hebben niet veel Intensive Care (IC) plekken, en nieuwe coronainfecties hebben relatiev vaak een IC plek nodig. Als die plekken op zijn hebben we een groot probleem.

Hoeveel IC plekken hebben wij? Dat zijn er tussen de 1000 en 2000, afhankelijk van de bron. Laten we uitgaan van het beste scenario. Hiervan zijn zo’n 80% uitgerust met de juiste apparatuur. 70-90% van die bedden zijn al bezet. Dan blijven er zo’n 200-600 bedden over. In Italië had 1 op de 10 geïnfecteerden een IC plek nodig, dus dan kunnen we zo’n 2000-6000 infecties hebben. Hoe lang tot we daar zijn?

We kunnen het aantal infecties simuleren door een exponentiële groei te nemen met groeifactor 1.2. In Italië en China groeide het virus harder, en ook in Denemarken groeit het nu harder, dus dit is een conservatief model. Volgens dit model zitten we over 1-2 weken in de gevarenzone. De kans wordt dan groot dat we Italië-achtige praktijken gaan zien in ziekenhuizen.

Italië

De nieuwe vraag naar IC plekken in Italië ligt nog onder de 30% van het totaal aantal IC bedden. Hoe kan het dan dat de zorg daar zo overbelast is? Ten eerste zijn bij een lokale uitbraak alleen lokale IC bedden beschikbaar. Ten tweede is de uitbraak in een dichtbevolkt gebied, waar de IC afdelingen al voller zijn in normale omstandigheden. Verder worden in Italië alleen nog mensen getest die al symptomen hebben. Dat kan het percentage van infecties dat IC hulp nodig heeft verhogen.

Als we naar de grafiek van Italië kijken zien we dat er al zware problemen kunnen ontstaan bij een nieuwe IC-beddenvraag van 10%. Daar zijn wij binnenkort al. Maar hoe zit het met andere landen?

IJsland en Noorwegen

Zoals we zien zijn de Scandinavische landen de klos. Vooral IJsland heeft een extreem kleine beschikbaarheid aan IC bedden en zal daardoor snel overrompeld raken. Maar ook Noorwegen zit tegen het randje. De kans op een Italië-achtige situatie is in deze landen groot.

Denemarken

De overheid van Denemarken grijpt nu hard in. Groot gelijk, want zij stevenen snel af op een ineenstorting van hun zorg. Als de groei doorgaat zoals nu zitten zij binnen enkele dagen al op een nieuwe IC-vraag van 30%. Ter vergelijking is dat in Italië nu iets meer dan 10%.

Zweden en Zwitserland

Who’s next? Dat zijn Zweden en Zwitserland. Hun groei volgt het model en hun zorgcapaciteit is vergelijkbaar. Als zij niet snel ingrijpen zitten zij snel aan hun limiet.

Wat kunnen wij leren van Italië

Er zijn drie belangrijke dingen die we kunnen leren van Italië.

  1. Je moet niet trappen waar de bal is maar waar hij gaat zijn. Handel alsof we al tien dagen verder zijn. Zet gebieden snel onder quarantaine zodat je de zieken daar goed kunt behandelen.
  2. Maak een plan. Als de zorg overrompeld raakt is het te laat. In Italië wordt zieken een IC plek geweigerd. Zij worden aan hun lot overgelaten. Wij moeten niet in eenzelfde situatie van schaarste terecht komen. Maak nu al ruimte, personeel en materiaal vrij in anticipatie op een grote toename in vraag naar IC-plekken en beademingsapparatuur.
  3. Laat je niet verrassen door exponentiële groei. Eigenlijk hetzelfde als punt 1, maar het herhalen waard. Honderd gevallen vandaag betekent vierhonderd over een week. Vierhonderd vandaag betekent veertienhonderd over een week. Dit virus verspreid zich znel, en het aantal mensen dat IC hulp nodig heeft evensnel. Italië had moeten kijken naar China. Wij moeten nu kijken naar Italië.

Got Something To Say?

Your email address will not be published. Required fields are marked *